Ouders

Uw kind in therapie?

Maakt u zich zorgen over uw zoon of dochter? Zit uw kind niet lekker in zijn vel? Laat hij of zij ander gedrag zien dan u gewend bent? Loopt uw kind vast op school, met vrienden of thuis? Psychotherapie helpt om helder te krijgen waar het probleem vandaan komt en om de klachten aan te pakken. We werken samen met u en uw kind, door middel van gezamenlijke gesprekken of gesprekken apart met u en apart met uw zoon of dochter. Aan jongere kinderen bieden wij ook speltherapie. Naast therapie voor uw kind wordt in principe altijd ouderbegeleiding geboden.

Welke problemen behandelen we?

We behandelen depressieve klachten, angstproblemen, trauma gerelateerde klachten, persoonlijkheidsproblematiek, hechtingsproblemen, aandacht- en concentratieproblemen, contact- en communicatieproblemen en complexe rouw.

Welke problemen behandelen we niet?

De praktijk is niet geschikt voor kinderen en jongeren met psychotische klachten of verslavingsproblematiek. Ook niet voor kinderen en jongeren die regelmatig in crisis raken en die zorg nodig hebben buiten de reguliere uren.

Wanneer de problematiek hoofdzakelijk lijkt te liggen rond scheidingsconflicten tussen ouders, zijn daarvoor specifieke programma’s ontwikkeld waarvoor u terecht kunt bij andere aanbieders in de regio. Wij zullen u dan naar hen verwijzen.

Wat voor soorten therapie bieden wij?

Individuele psychotherapie / gesprekstherapie (doorgaans 1x per week of per 2 weken)
Dit zijn individuele gesprekken met uw kind om samen te zoeken naar de factoren die de problemen beïnvloeden en het vinden van manieren om daar verandering in aan te brengen. We maken daarbij gebruik van een combinatie van psychotherapeutische invalshoeken (integratieve psychotherapie) en stemmen dat af op wat het beste bij uw zoon/dochter past.

Speltherapie (doorgaans 1x per week)

Dit is een therapievorm waarin uw kind vooral via spel met zijn/haar problemen leert omgaan. Spel is vaak de taal waarmee kinderen duidelijk kunnen maken wat er in hun ‘binnenwereld’ speelt.

Gezinstherapie (doorgaans 1x per 2 tot 3 weken)

Dit zijn gesprekken met het hele gezin, waarin aandacht is voor onderlinge verhoudingen tussen ouder(s) en kind(eren) en voor onderlinge communicatiepatronen

Ouderbegeleiding (doorgaans 1x per 2 weken)

Ouderbegeleiding is een vorm van psychotherapie, waarin het ouderschap centraal staat. Dat kan gaan van praktische adviezen hoe met bepaalde problemen in de relatie met je kind om te gaan tot een meer diepgaand psychologisch proces over jezelf als ouder.

EMDR (doorgaans 1x per week)
EMDR is een vorm van therapie voor kinderen die last hebben van klachten die het gevolg zijn van een traumatische gebeurtenis, zoals een ongeluk, een brand, pesterijen, een aanranding of iets anders naars.

Onze werkwijze

De intake bestaat uit een aantal gesprekken. Het eerste gesprek is met ouder(s) en kind samen om kennis te maken en de klachten te bespreken. We bekijken dan hoe ieder tegen de problemen aankijkt, welke hulpvragen u en uw zoon of dochter hebben en we bepalen samen doelen voor de therapie. Daarna volgt een gesprek of spelcontact met uw zoon of dochter alleen en een gesprek met u. In dit gesprek staat de ontwikkeling van uw kind, het ouderschap en het gezin centraal. Afhankelijk van de leeftijd en de problematiek beslissen we samen of deze gesprekken door dezelfde therapeut worden gedaan of dat we kiezen voor twee therapeuten. Soms vindt er een uitgebreid onderzoek plaats om de problemen beter te begrijpen. Soms ook één of meerdere sessies met het hele gezin. Daarna doen wij in goed overleg met u en uw zoon of dochter een voorstel tot behandeling en worden er behandelafspraken gemaakt. Gedurende het behandeltraject evalueren we met enige regelmaat of we op de goede weg zitten, of we het behandelplan moeten veranderen, of wanneer de therapie kan worden afgerond. Alleen met uw toestemming wordt informatie (waaronder verslaglegging) gedeeld met de verwijzer en andere betrokkenen. Op het einde van de behandeling meten we ‘cliënttevredenheid’ met een digitale vragenlijst.

Zorgprogramma’s

De wijze waarop het behandeltraject vorm krijgt is mede afhankelijk van het soort problematiek waar uw zoon of dochter last van heeft. Op basis van multidisciplinaire landelijke richtlijnen, die zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis en ervaringen uit de praktijk, hebben wij als Scope zorgprogramma’s ontwikkeld voor specifieke categorieën problematiek. U vindt deze zorgprogramma’s in de onderstaande links. We zien deze zorgprogramma’s als een belangrijk kader voor het traject, wat we flexibel hanteren, zodat we samen met u en uw zoon/dochter een op maat gesneden behandeling kunnen vormgeven.