kinderen

Therapie, iets voor jou?

Soms voel je je verdrietig, alleen, bang, boos of rot. En soms weet je niet goed hoe je je voelt, alleen maar dat het niet goed gaat. Sommige kinderen hebben hier al lang last van. Andere kinderen merken dat ze dingen anders doen dan eerst. Zo kun je bijvoorbeeld sneller boos worden, slechter eten of slapen of merk je dat je veel alleen wilt zijn. En soms zijn het je ouders, je leerkracht of iemand anders die zich zorgen maken over je. Hoe je je voelt en wat je doet heeft vaak te maken met dingen die om je heen gebeuren en met wat je denkt. In therapie gaan we uitzoeken hoe we dit kunnen veranderen. Dit kan door erover te praten en samen te spelen. Als een kind therapie heeft, komen ook zijn of haar ouders voor gesprekken.

Welke problemen behandelen we?

  • Kinderen die vaak verdrietig of bang zijn.
  • Kinderen die iets naars hebben meegemaakt.
  • Kinderen die druk zijn of juist heel rustig
  • Kinderen die het lastig vinden om zich te concentreren, bijvoorbeeld op school.
  • Kinderen die het lastig vinden om vrienden te maken of om ze te houden.
  • Kinderen die vaak lichamelijke klachten hebben zoals buikpijn en hoofdpijn, ook als een dokter niet zo goed snapt waar die klachten vandaan komen.
  • Kinderen en ouders die het samen moeilijk hebben, bijvoorbeeld als ze vaak ruzie maken of als ze elkaar vaak niet goed begrijpen.

Wat voor soorten therapie bieden wij?

Gesprekstherapie (je komt 1x per week of 1x per 2 weken)
Dit zijn gesprekken samen met jou en de therapeut om na te denken hoe we de problemen kunnen oplossen.

Speltherapie (je komt 1x per week of 1x per 2 weken)
Dit is therapie waarin je praat én speelt. Door te spelen kun je ook minder last krijgen van problemen.

Ouderbegeleiding (ouders komen meestal 1x per 2 weken)
Je ouders krijgen aparte gesprekken met een therapeut om jou te helpen. Dit heet ouderbegeleiding.

Gezinstherapie (meestal 1x per 2 of 3 weken)
Dit zijn gesprekken met het hele gezin, waarin we kijken hoe iedereen met elkaar omgaat. Hoe je met elkaar praat en hoe je elkaar kunt helpen in het omgaan met problemen.

EMDR (je komt 1x per week)
Je kunt vervelende dingen hebben meegemaakt, zoals een brand, een ongeluk, gepest worden, aanrakingen op je lichaam tegen je wil of iets anders naars. Na zo’n vervelende gebeurtenis kun je je anders voelen. Wat er is gebeurd blijft steeds maar terugkomen in je hoofd; of je kunt niet goed slapen of je bent snel boos. Met EMDR kun je hier iets aan doen.

Onze werkwijze

Het eerste gesprek is samen met jou en je ouders. We praten dan over waar je precies last van hebt. En wat jullie willen dat er beter gaat. We spreken een keer alleen met je ouders af. Ook spreken we een keer alleen met jou af. Je ouders brengen je dan en komen je weer ophalen. Meestal praten we dan even, maar we gaan ook spelen in onze spelkamer om je beter te leren kennen. Soms hebben we meer afspraken nodig om goed te begrijpen wat er aan de hand is. Dan kunnen we onderzoek doen. Dat gebeurt met testjes/opdrachten, vragenlijsten, tekeningen en spelen. Daarna maken we een afspraak om samen te beslissen hoe we jou en je ouders gaan helpen. We spreken dan af hoe vaak je komt (bijvoorbeeld 1x per week), wat we precies gaan doen en wanneer we klaar denken te zijn. Soms komen ouders bij dezelfde therapeut als het kind voor gesprekken. Soms kiezen we ervoor dat ouders gesprekken hebben met een andere therapeut. Tijdens de behandeling bespreken we soms ook of we op de goede weg zitten, of dat we de therapie moet veranderen, of wanneer de therapie kan worden afgerond.