Jongeren

Therapie, iets voor jou?

Je zit regelmatig niet lekker in je vel. Je voelt je somber, angstig of snel geïrriteerd. Soms speelt een wirwar aan gevoelens of weet je niet precies wat er nou eigenlijk aan de hand is. Je vraagt je misschien af wie je precies bent en welke keuzes je moet maken. Ook kan het zijn dat je vastloopt op school of dat je steeds weer conflicten hebt met vrienden, je ouders of leerkrachten. Er kunnen natuurlijk ook nog andere dingen zijn waar je last van hebt. In therapie gaan we uitzoeken hoe we dit kunnen veranderen. Dit kan door erover te praten. Als een jongere therapie heeft, komen ook zijn of haar ouders voor gesprekken.

Welke problemen behandelen we?

  • Jongeren die vaak verdrietig, eenzaam of angstig zijn.

  • Jongeren die iets naars hebben meegemaakt.

  • Jongeren die moeite hebben zich te concentreren op bijvoorbeeld school en vaak onrustig zijn.

  • Jongeren die het moeilijk hebben in vriendschappen.

  • Jongeren die vaak lichamelijke klachten hebben zoals buikpijn en hoofdpijn, ook als niet helemaal duidelijk is waar die klachten vandaan komen.

  • Jongeren en ouders die het samen moeilijk hebben, bijvoorbeeld als ze vaak ruzie maken of als ze elkaar vaak niet goed begrijpen.

Wat voor soorten therapie bieden wij?

Individuele Psychotherapie (je komt 1x per week of 1x per 2 weken)
In gesprekken met je therapeut ga je kijken of je beter kunt begrijpen waar je problemen mee te maken hebben en hoe je de problemen kunt aanpakken.

Ouderbegeleiding (ouders komen meestal 1x per 2 weken)
Je ouders krijgen aparte gesprekken met een therapeut om jou te helpen. Dit heet ouderbegeleiding.

Gezinstherapie (meestal 1x per 2 of 3 weken)
Dit zijn gesprekken met het hele gezin, waarin aandacht is voor hoe iedereen met elkaar omgaat. Hoe je met elkaar praat en hoe je elkaar kunt helpen in het omgaan met problemen.

EMDR (je komt 1x per week)
Je kunt vervelende dingen hebben meegemaakt, zoals een brand, een ongeluk, pesterijen, een aanranding of iets anders naars. Na zo’n vervelende gebeurtenis kun je je anders voelen en kun je klachten hebben. Wat er is gebeurd blijft steeds maar terugkomen in je hoofd; of je kunt niet goed slapen of je bent snel boos. Met EMDR kun je hier iets aan doen.

Onze werkwijze

Eerst hebben we een kennismakingsgesprek. Dat is een gesprek met jou en je ouders samen om te bespreken waar je precies last van hebt en te horen hoe jij en je ouders tegen de problemen aankijken. We bespreken ook wat jullie vinden dat therapie zou moeten opleveren. Dan volgt een gesprek met jou alleen en een gesprek met alleen je ouders. Soms kiezen we voor een uitgebreid onderzoek om beter te snappen waar de problemen mee te maken hebben. Soms kiezen we voor een gesprek met jou en je hele gezin. We maken samen een plan, waarin we afspraken maken wat voor soort therapie jij gaat doen en hoe vaak we elkaar gaan zien. Ook bespreken we hoe we je ouders gaan helpen. Vaak kiezen we bij jongeren ervoor dat ouders afspraken hebben met een andere therapeut. Tijdens de behandeling bespreken we met enige regelmaat of we op de goede weg zitten, of we het behandelplan moeten veranderen, of wanneer de therapie kan worden afgerond.

Hoe zit het met vertrouwelijkheid?

Therapiegesprekken zijn vertrouwelijk. Dat betekent dat we niet zomaar dingen die jij vertelt aan anderen vertellen. Het is wel belangrijk dat je ouders ongeveer weten waar de therapie over gaat. Daarom bespreken we altijd met jou wat je ouders wel en wat je ouders niet te horen krijgen. Daarop zijn enkele uitzonderingssituaties, namelijk als er gevaar is voor jou of voor anderen.

Zorgprogramma’s

Voor verschillende soorten problemen zijn er verschillende soorten therapieën. Er is veel kennis over welke behandelingen goed kunnen helpen en daarom zijn er in Nederland ook richtlijnen ontwikkeld voor het behandelen van bepaalde klachten. Wij hebben op basis daarvan een aantal programma’s geschreven. Deze gebruiken we om keuzes te maken welke therapie we gaan inzetten. Maar iedereen is anders en daarom denken we samen met jou en je ouders na hoe we dat zo goed mogelijk voor jou kunnen doen. Je vindt de programma’s in de links op onze website op de pagina voor ouders. Ze zijn geschreven voor ouders. Als je het wil lezen, maar niet goed begrijpt, mag je ons altijd vragen om uitleg!