Volwassenen

Wanneer psychotherapie?

Psychotherapie kan helpen bij een breed scala aan klachten. Te denken valt onder andere aan depressieve klachten, trauma gerelateerde klachten, angstproblemen of persoonlijkheidsproblematiek. Klachten kunnen ook te maken hebben met problemen in het contact met anderen in uw omgeving. Samen met uw (huis)arts bepaalt u of psychotherapie geschikt is. Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen om daarover te overleggen.

Welke problemen behandelen we?

We behandelen depressieve klachten, angstproblemen, trauma gerelateerde klachten, persoonlijkheidsproblematiek, hechtingsproblemen en complexe rouw. Ook voor zwangere vrouwen en hun partners bieden wij hulp.

Welke problemen behandelen we niet?

De praktijk is niet geschikt voor mensen met dementie, psychosen of ernstige alcohol- of drugsverslaving. Ook niet voor mensen die regelmatig in crisis raken en voor mensen die zorg nodig hebben buiten de reguliere uren.

Wat voor soorten therapie bieden wij?

Inzicht gevende psychotherapie (doorgaans wekelijks)
In gesprekken gaan we op zoek naar meestal onbewuste problemen die ten grondslag liggen aan uw klachten. Dit biedt ruimte voor verandering. We kunnen daarbij gebruik maken van verschillende psychotherapeutische invalshoeken en stemmen dat af op wat het beste bij u past. We bieden onder andere integratieve psychotherapie, mentaliseren bevorderende therapie (MBT), schematherapie en cognitief gedragstherapeutische interventies (CGT).

Steunend-structurerende psychotherapie (doorgaans 1x per twee weken)
In deze gesprekken bespreken we hoe u zo goed mogelijk kunt omgaan met bepaalde problemen.

Systeemtherapie / Partnerrelatietherapie
Dit is een vorm van therapie waarbij de focus ligt op de relatie tussen u en belangrijke anderen, zoals een partner, kinderen en/of andere familieleden.

EMDR
Eye Movement Desensitisation and Reprocessing, afgekort EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een (of meer) traumatische ervaring(en). Dit kan bijvoorbeeld zijn een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Maar ook bijvoorbeeld pesterijen of krenkingen in de jeugd.

E-health-modules

Voor sommige problemen kan het helpend zijn om de behandeling (deels) online te volgen. Een module bestaat uit een aantal gecombineerde interventies, zoals psychoeducatie, gevolgd door een aantal oefeningen. Een behandelprogramma bestaat uit verschillende modules, dagboeken en tests. Afhankelijk van het behandelprogramma kunnen deze begeleid en/of onbegeleid worden ingezet.

Onze werkwijze

Binnen onze praktijk bieden we zowel kortdurende behandeltrajecten als gespecialiseerde behandeltrajecten. De eerste inschatting daarvoor wordt gemaakt door de verwijzend arts. De keuze is afhankelijk van de aard, de ernst en de duur van de klachten. We gaan uit van het principe zo kort als kan en zo lang en intensief als nodig.

Kortdurend traject (generalistische basis GGZ)
Een kortdurend traject is passend als er sprake is van lichte tot matige problematiek, die nog niet al te lang duurt. De verwachting is dan dat behandeling in een relatief kort tijdsbestek een gunstig effect kan sorteren en dat iemand snel met steun uit het eigen netwerk weer zonder behandeling verder kan.

In dit traject wordt gestart met een intakegesprek waarin we kennismaken en er wordt stilgestaan bij de klachten en de doelen voor therapie, waarbij de hulpvraag van de cliënt leidend is. Ook vragen we cliënten om digitaal enkele vragenlijsten in te vullen. We focussen ons in het kortdurende traject op de kern van het probleem, waarbij we ook oog houden voor de bredere context. Daarna stellen we samen een behandelplan op, waarin we met elkaar bepalen hoe we in een beperkt aantal sessies de beoogde doelen proberen te bereiken.
Na een aantal gesprekken evalueren we met elkaar of we op de goede weg zijn en passen we waar nodig het behandelplan aan. Op het einde van het traject evalueren we de behandeling (mondeling en met behulp van vragenlijsten) en ronden we de behandeling af, waarbij we ook bespreken hoe de verbetering kan worden vastgehouden.

Mocht onverhoopt blijken dat een kortdurend traject niet volstaat, kan worden besloten om over te gaan op een gespecialiseerde behandeling. Mocht daarbij blijken dat een cliënt beter elders kan worden verder behandeld, zal dat worden besproken en zullen we samen op zoek gaan naar een geschikte oplossing.

Gespecialiseerd traject (gespecialiseerde GGZ)
Een gespecialiseerd traject is passend als er sprake is van ernstige, meer complexe problematiek. Vaak spelen de problemen al langer en hebben de problemen invloed op meerdere domeinen van het leven. Er is dan vaak sprake van een al lang bestaand patroon waarin verschillende problemen op elkaar inwerken. Er is meer tijd nodig om een gunstig effect te sorteren; we beogen een intensief inzicht gevend proces, om verandering te bewerkstelligen. Als dat nodig is wordt er ook samengewerkt met andere disciplines.
Er wordt gestart met twee intakegesprekken, waarin we kennis maken, stil staan bij uw klachten en bij de doelen voor therapie. Ook bespreken we de ontwikkeling van u als persoon, waaronder uw gezin van herkomst en uw huidige leef- en werksituatie. We staan uitgebreid stil bij de patronen die van invloed zijn op de problemen. Ook vragen wij cliënten om digitaal vragenlijsten in te vullen. In het derde gesprek bespreken we met u de behandelovereenkomst, waarin we afspraken maken omtrent de therapie. De keuze voor de vorm van psychotherapie wordt samen met u afgestemd.

Na minimaal een half jaar evalueren we met elkaar of we op de goede weg zijn en passen we waar nodig het behandelplan aan. Met behulp van vragenlijsten monitoren we de klachten en in het gesprek staan we vooral stil bij de onderliggende processen en welke factoren maken dat deze ten goede aan het veranderen zijn en welke factoren nog aandacht behoeven. Ook op het einde van het traject evalueren we de behandeling (mondeling en met behulp van vragenlijsten) en ronden we de behandeling af, waarbij we ook bespreken hoe de verbetering kan worden vastgehouden en wat er nodig is als onverhoopt sprake is van terugval in klachten en oude patronen.

Cliënttevredenheid
De behandelaren meten met behulp van de Consumer Quality Index (CQi) hoe cliënten de zorg waarderen. De CQi meet op vijf verschillende aandachtsgebieden: bejegening, bereikbaarheid, informatievoorziening, keuzemogelijkheden en vervulling van hulpwensen. De score op deze vijf aandachtsgebieden wordt uitgedrukt in een rapportcijfer op een schaal tussen minimaal 0 en maximaal 10. Wij gebruiken de uitkomsten voor evaluatie van onze zorg- en dienstverlening. Onderstaande gegevens betreffen behandelingen in de periode zoals aangegeven. De CQi wordt (jaarlijks en) bij afsluiting van de behandeling ingevuld. In het kader van het KIBG keurmerk publiceren wij de cliënttevredenheidscijfers op de website.

Zorgprogramma’s

De wijze waarop het behandeltraject vorm krijgt is mede afhankelijk van het soort problematiek waar u last van heeft. Op basis van multidisciplinaire landelijke richtlijnen, die zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis en ervaringen uit de praktijk, hebben wij als Scope zorgprogramma’s ontwikkeld voor specifieke categorieën problematiek. U vindt deze zorgprogramma’s in de onderstaande links. We zien deze zorgprogramma’s als een belangrijk kader voor het traject, wat we flexibel hanteren, zodat we samen met u een op maat gesneden behandeling kunnen vormgeven.